Samenvatting De Letter februari 2016

Na het verschijnen van iedere nieuwe Letter wordt op deze site een kort verslag van de inhoud geplaatst.

De Letter 1, Jaargang 107, februari 2016

De Letter voorkant nieuw

 

 

 

 

 

 

 

 


Nieuw omslag

De omslag van De Letter heeft een facelift gehad… en wat voor een! Met dank aan Sandra Jonge Poerink van
Create ID – Grafisch ontwerp die geheel belangeloze dit nieuwe ontwerp voor de VLSM heeft gemaakt!

Terugblik verenigingsdag
De vereniging bestond afgelopen jaar 110 jaar. Hier werd de nodige aandacht aan geschonken. Daarna werd de financiële situatie van de vereniging besproken. Na het algemene gedeelte volgde een lezing van Lieve Cornil.

Nieuwe Tijden, Nieuwe Methoden, Nieuwe Letters?  
Lieve Cornil besprak in haar lezing het gegeven dat de nieuwe generatie ontwerpers vaak de noodzaak om zich te verdiepen in schrift en kalligrafie verwerpen. Lieve ging in op de redenen van dit verwerpen en de uitdaging om de jongere generatie te overtuigen van het belang om het manuele en het digitale schrijven met elkaar te laten samenwerken.

Het puntje van een pen
Martin Keulen zet in zijn verhaal ‘Het puntje van een pen’ de glazen penpunt in het middelpunt. In een boek over de Tweede Wereldoorlog vindt hij een passage over de noodzaak van het gebruik van de glazen indooppennetjes. De passage vermeldt daarbij een school in Tungelroy. En laat dat nu net de school zijn waar Martin jaren geleden verschillende themabijeenkomsten rond het schrijven organiseerde.

Golfjes en draairichting
In een eerdere Letter ging Aartje Schoemaker dieper in op de problematiek van het juist schrijven van het golfje bij de r en de z. In deze Letter geeft Egbert Kats zijn mening over dezelfde golfjes.
Hij gaat in zijn verhaal in op de veertiende fase van Vervaet en het verband tussen deze fase en de problemen met het golfje.

De Column, de banketbakker en het netwerk schrijfdocenten
Barbra Klaassen schrijft in haar column over het blog van Geert Snijder. Daarnaast vertelt ze over een banketbakker die heel handig was in het schrijven van letters op taarten. Tot slot maakte ze ook het verslag van de bijeenkomst van Pabo schrijfdocenten, afgelopen januari in Helmond.

Schrijven: leren en discussiëren
Jeanette Sies las het boek ‘Meester Mitraillette’ en kwam daarin een stuk tegen over een soldaat die aanvankelijk werkte als onderwijzer. De soldaat leert tijdens de Eerst Wereldoorlog in de loopgraven een aantal veteranen schrijven.
Naast leren schrijven kun je er ook over discussiëren. Dat deed Jeanette veertig jaar geleden met haar oma. Indertijd was ze het niet met haar oma eens, dat is ondertussen veranderd.

Vaste rubrieken
Natuurlijk ontbreken de vaste onderdelen niet: met De Letter op stap, met De Letter aan het werk, Uit betrouwbare bron en een –dit keer uitgebreide- Uit de media.
Verder nog een overpeinzing over het begrip schrijven dat zo vaak gekoppeld wordt aan stellen/schrijven (en zo veel minder vaak aan schrijven/schoonschrijven), een verhaal over een oud-werknemer van Gimborn en een stukje over Frans Epping.

Dit bericht is geplaatst in Bericht. Bookmark de permalink.